Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Το γλυκαντικό στέβια


Κείμενο: Νίκη Κυριακοπούλου
Φωτογραφία: Flickr 1, 2, 3, 4



Το φυτό στέβια χαρακτηρίζεται ‘’ το φυτό της νέας χιλιετίας’’. Οι ευεργετικές του ιδιότητες προκαλούν ραγδαίες ανακατατάξεις στην αγορά γλυκαντικών και ζάχαρης. Σε διεθνές επίπεδο τη στέβια την επικροτούν γεωπόνοι, ιατροί και την προωθούν έμποροι και επιχειρηματίες. Το 2008 εγκρίθηκε η στέβια από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Φέτος αναμένεται η έγκρισή της από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ Από το 2007 οι εταιρίες Coca-Cola, Pepsi και Lipton Tea, έχουν ανακοινώσει την κυκλοφορία στην αγορά sugar free προϊόντων τους με γλυκαντικό τη στέβια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εταιριών το ξεκίνημα θα γίνει από το 2009.




Τι είναι η στέβια; Είναι ένα από τα ισχυρά γλυκαντικά της φύσης, 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και είναι ασφαλές χωρίς ενδείξεις ανεπιθύμητης δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό. Διαθέτει σπουδαίες αντιοξειδωτικές, αντιυπερτασικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τον καρκίνο. Επίσης έχει αντιγηραντική δράση για το δέρμα και ωφελεί στην υγιεινή του στόματος καθότι προλαμβάνει την τερηδόνα των δοντιών. Το φυτό συμβάλλει και στην αντιμετώπιση διατροφικών προβλημάτων όπως της παχυσαρκίας, του σακχαρώδους διαβήτη και της υπογλυκαιμίας.


Για όλους τους παραπάνω λόγους η στέβια προβάλλει ως ισχυρός ανταγωνιστής των άλλων γλυκαντικών ουσιών (φυικών και τεχνητών). Η στέβια για την Ελλάδα αναδύεται σε μία δυναμική καλλιέργεια, που ευδοκιμεί στο έδαφος της χώρας και είναι πιο προσεδοφόρα από την καλλιέργεια του καπνού, του βαμβακιού και του ζαχαρότευκλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου